Sportemancipatie

Toen fysiotherapeut Dorien van de Bovenkamp afgelopen winter in Gambia was, viel het haar op dat de meisjes vaak langs de kant van het voetbalveld stilzaten terwijl de jongens spelen. Een gesprek met de sportdocent leerde haar dat ze het erg leuk zouden vinden om behalve bijvoorbeeld rondjes te hardlopen ook andere sporten willen doen. Echter, waar kinderen in Nederland veel mogelijkheden hebben om sporten te kiezen, zijn de mogelijkheden in Gambia erg beperkt. Hierdoor worden er naast voetbal andere sporten waarbij attributen nodig zijn nauwelijks beoefend.

Dorien is als fysiotherapeut veel met sport bezig en wilde graag iets aan deze situatie doen. Daarom heeft zij met sportdocent Abdoulie besproken welke sport voor hen interessant zou zijn. Al snel kwam zij uit op volleybal. Tijdens een trip om schoolboeken te bestellen voor de Bonfari bibliotheek heeft zij daarop voetballen gekocht. Een volleybalnet en volleyballen zijn later door de sportdocent via Bonfari gekocht voor de school.

De volleybalfaciliteiten bieden meisjes de kans om te sporten en zich fysiek te ontwikkelen.

Door te spreken met de betrokkenen en efficiënt gebruikt te maken van zo veel mogelijk lokale middelen, is het aanleggen de volleybal faciliteiten een project dat stichting Bonfari graag ondersteunt!

In Dorien’s woorden: “Het is een erg fijn idee dat de meisjes straks tijdens de gymlessen kunnen volleyballen op het moment dat de jongens voetballen, in plaats van saai te wachten”.

Updates van dit project